Äksän etusivu

Pyhän
Laurin
Kappeli
vihittiin

Ylläksen Kappeli vihittiin käyttöönsä 19.12.1999 Äkäslompolossa. Lämminhenkiseen tilaisuuteen oli kokoontunut salintäyteinen kyläläisiä sekä paljon väkeä muualtakin seurakunnasta.

Tilaisuus alkoi Kai-Jussi Jankerin johtaman Vox Borealis kuoron esityksellä "Kellot kaikuu, kellot temppelin". Samaan aikaan alttarille saapuivat kulkueena vihkimisen suorittajat. Vihkimisen toimitti lääninrovasti Paavo Korteniemi (kuvassa keskellä) avustajinaan (vasemmalta oikealle) seurakuntapastori ja turistipappi Vilho Vähäsarja, kirkkoherra, Ylläskappeli Oy:n toimitusjohtaja Matti Salminen, Kolarin kirkkoherra Simo Rundgren sekä Kolarin kirkkovaltuuston puheenjohtaja Jaakko Tiensuu.

Vihkimisen jälkeen Pyhän Laurin kappelissa pidettiin sen historian ensimmäinen jumalanpalvelus. Liturgina toimi kirkkoherra Matti Salminen. Kanttorina ja Vox Borealis-kuoron johtajana toimi Kai-Jussi Jankeri. Kolarin kirkkoherra Simo Rundgren kohdisti saarnassaan kiitoksen sanat kaikille kappelin aikaansaamiseksi myönteisesti vaikuttaneille tahoille. Suntiona palveli seurakuntamestari Vesa Satta. Jumalanpalveluksen jälkeen oli kirkkokahvitilaisuus Äkäshotellissa, koska kappelin oma keittiö oli vielä keskeneräinen.

Kappelissa on yhdistetty hyvällä maulla perusrakennusaineet. Jyhkeä puu kohtaa siellä kauniilla tavalla kiven ja lasin. Katon laessa tuikkii tähtitaivas ja sieltä riippuvat hienot kärrynpyörää muistuttavat valaisimet. Alttaritauluna on lasin läpi näkyvä komea tunturimaisema.

Kappelin rankentamisen toteuttivat seuraavat: Pääsuunnittelija on arkkitehti Kari Poskiparta. Paavo Mäkikyrö toimi pääurakoitsijana. Rakennussuunnittelu on Pohjois-Suomen Rakennustekniikan. Sähkösuunnittelun teki Pentti Tarvonen ja sähköurakoinnin Käsivarren Sähkö. LVI-suunnittelija on Jorma Kujala ja urakoitsijana Raimo Kuusijärvi. Rakennuttajainsinöörinä on toiminut Lauri Hietanen ja valvojana Heikki Heikka.  

 

Myös   flyygeli vihittiin

Illalla oli vastavihityssä kappelissa ensimmäinen musiikkitilaisuus. Pianisti Jouni Somero konsertoi Äkäslompolon Matkailu Ry:n Ylläskappeliin hankkimalla, 1920-luvulta peräisin olevalla flyygelillä. Ottaessaan tuntumaan flyygeliin ja harjoitellessaan ennen konserttia paljon maailman konserttilavoja kiertänyt Somero kertoi soittimesta seuraavaa:

- Tämän on suurin koskaan kohtaamani Malmsjö-flyygeli. Soittimen restaurointijälki näyttää tosi upealta. Tämän ikäisen flyygelin kosketus on melkoisesti löysempi kuin uudempien. Se vaatii hieman totuttelua ja erityistä tarkkuutta soitossa. Flyygeli vaikuttaa soundiltaan aivan erinomaiselta. Hinta- ja laatusuhde on paremmin kuin hyvin kohdallaan, totesi Jouni Somero 70,000 markkaa maksaneesta soittimesta.  

Konsertti kokosi kuutisenkymmentä kuulijaa, jotka saivat nauttia hienosta ohjelmasta, joka koostui mm. Bachin, Chopinin ja Sibeliuksen teoksista. Jouni Someron virtuoosimainen soitto ja leppoisa juttelu kappaleiden välillä valloitti yleisön, joka saikin sitten haluamansa eli muutaman ylimääräisen.

Äkäslompolon Matkailu ry on flyygelin rahoittamiseksi on järjestänyt keräyksen. Tietoa flyygelistä ja keräyksestä löydät, kun painat tästä.

Äksän etusivu